Wat is Rum?

In veel tiki drinks wordt rum gebruikt, maar wat is rum nou precies?

Het antwoord is simpel, alles gestookt van suikerriet of suikerrietbijproducten met een minimaal alcohol percentage van 37,5%.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld scotch en bourbon waar locatie en productieproces definieert wat het is, speelt dat bij rum geen rol.
Gedistilleerd uit gefermenteerde molasse in New England? Dan is het rum. Gemaakt van suikerrietsap in Nicaragua? Dan is het rum.
Eigenlijk zijn er verder geen regels voor rum. Leeftijd op het label zegt helemaal niets. Waar bij whisky de leeftijd op het label de leeftijd is van de jongste whisky in de fles, kan een drieëntwintig jaar oude Gran Reserva bestaan uit een heleboel jongere rums met maar een vingerhoedje van het oudere spul.
Het voordeel van dit gebrek aan regulatie is wel dat producenten allerlei leuke dingen kunnen doen zoals een zeldzame ambachtelijke rum uit Panama verschepen naar Schotland en deze daar laten rijpen in wijnvaten uit Bordeaux. Elk nadeel heb z’n voordeel zullen we maar zeggen.

Grofweg zijn er vier soorten rum te onderscheiden, namelijk:
Witte Rum
Dit kent iedereen wel, de Baco is een standaard drankje hier en daar zit witte rum in.
Wit betekend niet dat de rum niet gerijpt zou zijn of niet interessant. Witte rum wordt eerst in het vat gerijpt en daarna door houtskool gefilterd waardoor ze wel body hebben maar niet de eikensmaak en kleur hebben van de donkere rums.
De helderheid en frisheid doet het goed in cocktails maar een high-end witte rum is ook prima te drinken met een klontje ijs en wat limoensap.
Bruine / Donkere Rum
De kleur komt van de vaten, of van de karamelkleurige toevoegingen als je het goedkope spul drinkt.
Omdat de wet zegt dat bourbon in nieuwe eiken vaten moet rijpen wordt rum vaak in oude whiskey vaten gerijpt, het hout van deze vaten geeft zijn kleur af aan de rum.
Gouden en amberkleurige jongere rums worden meestal in mixjes en cocktails gebruikt, terwijl de oudere, meer complexe rums prima als op zichzelf kunnen staan, al dan niet met een klontje ijs of een beetje water.

Spiced Rum
Spiced rum heeft een slechte naam in de rumwereld. En dit is grotendeels terecht, spiced rum is ontstaan in een tijd dat een hoop rum bijna niet te drinken was en met kruiden werd dan de scherpe smaak gemaskeerd. Ook vandaag de dag wordt er een hoop karamel en vanille gebruikt om een tweederangs rum beter te laten lijken. Vaak ben je beter af bij merken die ook een goede gewone rum maken, die hebben meestal niet zoveel te verbergen.

Overproof Rum
Wanneer een rum meer dan 50% alcohol bevat wordt het een overproof rum genoemd. Diverse merken hebben hier een versie van, sommige lopen op tot 75,5%. Dit wordt vaak in cocktails gebruikt, Zo drinken is meestal niet echt lekker. Vanwege het hoge alcoholpercentage wordt het ook regelmatig gebruikt om mooie vlammende cocktails te maken.

 

Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *