Ultimate Gin & Tonic

Buiten dat ik dol ben op drankjes waar rum in zit drink ik ook al jaren Gin & Tonics. De laatste jaren is er in de ginwereld een hoop beweging, er zijn meer en meer distilleerderijen die zich op gin toe leggen en de oude vertrouwde merken brengen betere gins op de markt.Eén van de merken die we hier heel erg lekker vinden is Hendrick’s Gin.
Maar ook op tonic gebied gebeurt er het e.e.a. een merk als Fever-Tree is sinds kort hier verkrijgbaar. Tijdens Venuez kregen we een gin & tonic met Fever-Tree en dan proef je opeens het verschil tussen deze ambachtelijk bereidde tonic en het mierzoete chemische commerciële spul van Royal Club en Schweppes.

Maar je kunt tonic ook prima zelf maken. Tonic werd vroeger gebruikt als medicijn tegen malaria, en om het wat lekkerder te maken werd er gin bij gedaan. Deze tonic werd gemaakt van de bast van de kinaboom, deze bast bevat kinine, het middel tegen malaria.

Het recept voor tonic vond ik op de site van Jeffrey Morgenthaler, één van de toonaangevende barkeepers van dit moment.
Het lastigst te vinden was de kinabast, maar die vond ik uiteindelijk bij Brouwmarkt, evenals het citroenzuur. Agavesiroop vind je bij de natuurwinkel. In het recept wordt gemalen kinabast gebruikt, ik heb de stukjes bast in een koffiemolen fijngemalen.

Je maakt met dit recept een veel minder zoete tonic die de eerste week vrij droog was van smaak maar later iets zachter werd van smaak. De tonic komt hierin veel beter tot zijn recht en die oranje kleur komt van de kinabast, niets om je zorgen over te maken. En ja de garnering is komkommer, Hendrick’s wordt met komkommerextract gemaakt, door een schijfje komkommer aan je Gin & Tonic toe te voegen wordt hij extra fris.

Tonic
Ingrediënten:
½ liter water
½ cup citroengras, gehakt, ongeveer twee stengels
2 eetlepels gemalen kinabast
sap en rasp van een halve citroen
sap en rasp van een halve sinaasappel
sap en rasp van een halve limoen
½ eetlepel pimentbessen
2 eetlepels citroenzuur
snufje zeezout
agavasiroop

Bereiding:
Breng alle ingrediënten, op de agavesiroop na, aan de kook, wanneer het kookt, doe dan de deksel op de pan en het gas laag, laat 20 minuten zachtjes koken.
Haal van het vuur en giet door een zeef om de vaste delen eruit te halen. Je bent nu de grove delen kwijt, maar de gemalen kinabast zit er nog steeds in.
Giet het mengsel door 3 lagen kaasdoek (ook te koop bij Brouwmarkt). De fijne deeltje ben je nu ook grotendeels kwijt maar nog niet helemaal. Filter totdat je het helder genoeg vind door koffie filters, bij mij was dat 3 keer.

Warm het daarna weer op en voeg voor elke cup mengsel 3/4 cup agavesiroop toe, roer totdat het goed is opgelost en giet het geheel in een fles.
Bewaar deze fles in de koelkast. Om de houdbaarheid te verlengen kun je er een shot wodka doormengen, maar dan is het geen frisdrank meer natuurlijk.

Hoe maak je nu een gin tonic?
Doe ¾ oz / 2,25 cl van je tonicmix in een glas, doe hier 1½ oz / 4,5 cl gin bij en 2 oz / 6 cl Spa rood, je kunt als je het helemaal in stijl wilt doen ook sodawater uit een spuitfles gebruiken, vul de rest van het glas met ijs en geniet van een Gin & Tonic zoals hij ooit bedoelt was!

Delen:

Reacties

Ultimate Gin & Tonic — 2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *